top of page

ALIDE

ALIDE är ett residensprogram som drivs av kvinnliga och icke-binära konstnärer, med syftet att skapa utrymme för varandra. Vi arbetar utifrån en samarbetsinriktad metod som är känd som "Each one, teach one" (en central princip inom hiphopkulturen).

 

Det grundar sig på behovet av att erbjuda möjligheter för unga konstnärer som ofta saknar tillgång till utrymme. ALIDE riktar in sig specifikt på kvinnliga och icke-binära danskonstnärer inom hiphop, housedans och andra afro-amerikanska dansformer. Detta är särskilt viktigt inom en dansvärld som är eurocentrisk och domineras av män, där trygga och stöttande miljöer för kvinnor och icke-binära personers konstnärliga processer är begränsade.

 

ALIDE bjuder in konstnärer till samarbetsresidens där de får möjlighet att utveckla sina konstnärliga metoder och verktyg. Vårt tillvägagångssätt involverar och stärker inte bara enskilda individer utan även gemenskapen som helhet.

Juli 2022 var den första upplagan av ALIDE. Det var värd för 19 artister från Estland, Finland, Sverige, Norge, Nederländerna och Italien under ett veckolångt residens i Karepa.

 

ALIDE är ett projekt skapat av Fredrika Burvall, som representerar AxAKavAT och samarbetar med lokala Karepa Rahvamaja och Väinö Wimberg i Karepa, Estland.

Residenset dokumenterades av Rina Abantao och en hel film kommer snart att släppas.

bottom of page